Katalysator

Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments

Covid-19 wordt ongetwijfeld de diepste en kortste crisis in de geschiedenis van de wereldeconomie, maar zal vooral een katalysator blijken te zijn in een aantal domeinen van de menselijke activiteit (telewerk, digitalisering, social distancing ...). De crisis zal onuitwisbare economische sporen nalaten (overheidstekorten en werkloosheid) die vragen om nieuwe en helaas dwingende oplossingen (verhoging van de fiscale druk op bedrijven). De Verenigde Staten werden zich pijnlijk bewust van de realiteit toen ze af te rekenen kregen met een daling van 6,9 % voor de DJIA-index, nadat gebleken was dat het aantal gevallen opnieuw steeg in de staten Nevada en Florida. Zelfs de Nasdaq moest terugplooien vanuit zijn recordniveaus.

De verschuivingen van de voorbije weken tussen verschillende beleggingsthema’s zullen niet noodzakelijk opnieuw in vraag worden gesteld, maar de appetijt zou snel kunnen keren na afloop van deze buitengewoon forse beursopleving en zeker als er een tweede golf zou komen. De volatiliteitsindex (VIX) veerde opnieuw op tot 40. Het gevoel dat nu heerst is dat we de economie niet meer kunnen stilleggen, zelfs niet bij een tweede golf, maar dat activiteiten op een lager toerental mogelijk moeten blijven, zij het dan onder strikte voorwaarden. Tegen deze achtergrond steeg de goudprijs naar 1.731 dollar per ounce. Het feit dat het goud zich al sinds maanden op een hoog niveau handhaaft, wijst op het gebrek aan monetaire houvast voor de beleggers. In de portefeuilles lijkt dit een goede manier om zich in te dekken of schokken op te vangen.

Het enige lichtpuntje was dat de Europese markten iets minder daalden. Met de komende Europese top in het vooruitzicht bestaat de hoop dat er effectief doortastende groeimaatregelen zullen komen. Opvallend is dat Europa en de eurozone snel en doeltreffend hebben gereageerd. En mocht blijken dat Europa de gezondheidscrisis beter heeft aangepakt dan de Verenigde Staten, dan zou het als monetaire zone opnieuw aantrekkelijker kunnen worden voor bepaalde beleggers. Zolang de epidemie niet volledig onder controle is, blijft het economisch klimaat echter onzeker. De centrale banken pompen dan wel massaal geld in de markten, feit is dat de prijzen van de activa geen volledige weerspiegeling zijn van de economische realiteit.

Igor de Maack
Igor de Maack

Perscontact

Wim Heirbaut

Press & media relations, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DNCA

DNCA is een beheermaatschappij die in 2000 in Parijs werd opgericht door specialisten in vermogensbeheer voor rekening van particuliere en institutionele beleggers. De maatschappij voert een defensief beleid en streeft naar de optimalisatie van de rendement/risico-verhouding van de portefeuilles. Met een team van 122 medewerkers ontwikkelde DNCA ruime expertise in Europese en internationale aandelen (“long only” en “absolute return”), gediversifieerd beheer, converteerbare obligaties en obligaties van de eurozone. In juni 2018 creëerde DNCA Finance een nieuwe ontwikkelingskern op het vlak van SRI-beheer. De kwaliteit van het beheer, geregeld onderscheiden in de vakpers, lag de voorbije negentien jaar aan de basis van een snelle groei. Het beheerde vermogen bedraagt 23 miljard euro (op 31/12/2019).

Over Natixis

Natixis is een Franse financiële instelling met een internationale dimensie, gespecialiseerd in activa- en vermogensbeheer, corporate en investment banking, verzekeringen en betalingen. Natixis is een dochteronderneming van Groupe BPCE, de tweede grootste bancaire speler in Frankrijk via haar netwerken Banque Populaire en Caisse d'Epargne. Natixis heeft bijna 16.000 medewerkers in 38 landen. Zij ondersteunt en adviseert haar eigen klanten : bedrijven, financiële instellingen en institutionele beleggers, alsmede klanten van de netwerken van de Groep BPCE. Natixis is genoteerd op de Beurs van Parijs en heeft een solide financiële structuur met een totaal CET1 eigen vermogen volgens Basel 3(1) van € 11,1 miljard, een CET1 Basel 3(1) ratio van 11,5% en een langetermijns kwaliteitsrating  (Standard & Poor's: A+ / Moody's: A1 / Fitch Ratings: Fitch Rating: A+).

(1) Op basis van de CRR-CRD4 -regels die op 26 juni 2013 werden gepubliceerd, met inbegrip van het Deense compromis - zonder phase-in. Zie de methodologische toelichting bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal van 2019.

Cijfers per 30 juni 2019