Het Frankische Rijk

Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments

Karel de Grote regeerde in het jaar 800 over een grondgebied dat onder meer het huidige Frankrijk en Duitsland besloeg. Binnen zijn keizerrijk wist hij een groot aantal landen te verenigen en voerde hij zelfs een eenheidsmunt in (de zilveren denier).

Het initiatief van Angela Merkel en Emmanuel Macron voor de oprichting van een noodfonds in de eurozone klinkt als een echo van de geschiedenis. Het Recovery Fund zal 3,6 % van het bbp van de zone vertegenwoordigen en hoewel het nog aan details ontbreekt, begrijpen we dat het geld erg gericht beschikbaar zou worden gesteld. De interne begrotingsregels van de eurozone moeten bijgestuurd worden om dit nieuwe instrument te kunnen uitrollen en voor de werking ervan zal een eenstemmig akkoord van de lidstaten vereist zijn. De omvang wordt op 500 miljard euro geraamd. Dit budgettaire antwoord moet een economische relance mogelijk maken na de bruuske stilstand. De financiële markten onthaalden het nieuws behoedzaam, ook al gingen ze er misschien al van uit dat een nieuw steunmechanisme noodzakelijk zou zijn.

Met de afbouw van de quarantainemaatregelen is het virus nog niet volledig geweken (bepaalde landen als Singapore en China kondigen nieuwe beperkende maatregelen aan) en de heropstart van de economieën verloopt langzaam. De problematiek naar aanleiding van de sluiting van industriële sites (bv. Renault) en de stijging van de werkloosheid (de echte, niet de tijdelijke werkloosheid) zullen onvermijdelijk hun stempel drukken op het discours van de beleidsmakers. Voorlopig tonen de markten zich veerkrachtig, zonder dat ze echter een duidelijk beeld hebben van de impact op de bedrijfswinsten en de toekomstige druk op hun marges. Ook de dollar en goud houden goed stand, net als de Amerikaanse aandelenmarkten. De budgettaire en monetaire reacties zijn een feit. Opvallend was de snelheid waarmee de overheden de maatregelen uitwerkten en aankondigden. De vergelijking met 2008 levert de centrale banken en regeringen in dit opzicht veeleer krediet op.

Maar voor de komende semesters kunnen we bezwaarlijk erg optimistisch zijn. De sociale kosten van een dergelijke terugval van de activiteit zijn onvermijdelijk en het groeitempo kan niet anders dan duurzaam vertragen, vooral in economieën die verstart zijn door normen en structurele tekortkomingen.

Igor de Maack
Igor de Maack

Perscontact

Wim Heirbaut

Press & media relations, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DNCA

DNCA is een beheermaatschappij die in 2000 in Parijs werd opgericht door specialisten in vermogensbeheer voor rekening van particuliere en institutionele beleggers. De maatschappij voert een defensief beleid en streeft naar de optimalisatie van de rendement/risico-verhouding van de portefeuilles. Met een team van 122 medewerkers ontwikkelde DNCA ruime expertise in Europese en internationale aandelen (“long only” en “absolute return”), gediversifieerd beheer, converteerbare obligaties en obligaties van de eurozone. In juni 2018 creëerde DNCA Finance een nieuwe ontwikkelingskern op het vlak van SRI-beheer. De kwaliteit van het beheer, geregeld onderscheiden in de vakpers, lag de voorbije negentien jaar aan de basis van een snelle groei. Het beheerde vermogen bedraagt 23 miljard euro (op 31/12/2019).

Over Natixis

Natixis is een Franse financiële instelling met een internationale dimensie, gespecialiseerd in activa- en vermogensbeheer, corporate en investment banking, verzekeringen en betalingen. Natixis is een dochteronderneming van Groupe BPCE, de tweede grootste bancaire speler in Frankrijk via haar netwerken Banque Populaire en Caisse d'Epargne. Natixis heeft bijna 16.000 medewerkers in 38 landen. Zij ondersteunt en adviseert haar eigen klanten : bedrijven, financiële instellingen en institutionele beleggers, alsmede klanten van de netwerken van de Groep BPCE. Natixis is genoteerd op de Beurs van Parijs en heeft een solide financiële structuur met een totaal CET1 eigen vermogen volgens Basel 3(1) van € 11,1 miljard, een CET1 Basel 3(1) ratio van 11,5% en een langetermijns kwaliteitsrating  (Standard & Poor's: A+ / Moody's: A1 / Fitch Ratings: Fitch Rating: A+).

(1) Op basis van de CRR-CRD4 -regels die op 26 juni 2013 werden gepubliceerd, met inbegrip van het Deense compromis - zonder phase-in. Zie de methodologische toelichting bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal van 2019.

Cijfers per 30 juni 2019